Viktigt att veta

Viktigt att veta

En Bra-att-veta-guide är alltid bra att ha med sig i fickan oavsett vart man reser, men till Nordkorea är denna helt oumbärlig och utgör en resebibel när frågorna hopar sig. Håll den hårt intill dig och ta upp den stup i kvarten. Det lär du behöva!

Läs på innan avfärd!

Nordkorea, USA och Sydkorea har aldrig varit några såta vänner och under en lång tid har det inte ens varit möjligt att äntra Nordkorea om du tidigare har en stämpel i passet från Sydkorea eller USA. Den senaste tiden har dock stämningen lättats lite mellan ärkefienderna och eftersom Kim Jong Un har benägenhet att ändra regelverket från en dag till en annan, gör du rätt i att kolla vad som gäller genom att tala med din researrangör eller nordkoreanska ambassaden före din resa.

Klimat och väderväxlingar

Det nordkoreanska klimatet är tempererat och ljumt. Dock infaller regnperioder om sommaren, vilket gör att vår och höst faktiskt är de mest lämpliga tidsperioderna att åka dit. September-oktober samt april-maj garanterar den bästa vistelsen och du kan gå och kika på monument och byggnader utan att frysa eller svettas. Sommarmånaderna kan temperaturen stiga till över 30 grader, medan vintern bjuder på sträng kyla, frost och blåst. På våren står körsbärsträden i blom och på hösten är färgerna i naturen betydligt grannare än den gråa dimman som skyler över landet i normala fall (metaforiskt talat).

Valuta

Nordkorea har nordkoreanska won som valuta men turister får inte använda den, utan förväntas betala i Euro, amerikanska dollar eller kinesiska yuan. Euro är mest välkommet. Kortbetalning är inte möjlig i Nordkorea och det finns heller inte en enda bankomat i landet.

TIPS! Ta alltid med dig sedlar och mynt i små valörer eftersom växel sällan finns att tillgå.

Tidsskillnad

Nordkorea har 7 timmars tidsskillnad mot Sverige på sommaren och 8 timmar under vintern. De ligger före svensk tid.

Språk

I Nordkorea talas det koreanska. Hamgyŏngdialekten är också vida utbredd i olika delar av landet. Dialektskillnaderna mellan Nord- och Sydkorea är ganska stora efter så många års separation. Engelska är det få som talar, förutom guider.

Elektricitet

Nordkorea är ett mörkt land, även när det kommer till elektricitet. På satelliter är det vanligt att landet inte ens syns och regimen försvarar sig med att säga att elektricitet är överskattat. Många hus saknar eluttag, men i den mån det finns på hotell och dylikt så är det 220 V som gäller och stickkontakt C. Du behöver inte ta med en reseadapter. Var dock beredd på att elen kan ta slut där du är.

Internetåtkomst

Nordkorea har även fjärmat sig från internet, vilket innebär att du kommer att ha 0 kontakt med omvärlden när du är där. Det är endast regimen och landets elit som får surfa.

Landskod och larmnummer

Nordkoreas landsnummer är +850.

Larmnumret till både polis, brandkår och ambulans är 119.

Dock ska du veta att du inte kommer att kunna ringa från din vanliga mobiltelefon till utlandet. Vill du ringa ett internationellt samtal måste detta ske från hotellet, men märk väl att minuttaxan är hög.

Nationaldag

Nordkoreas nationaldag firas den 9 september.

Sjukvård

Nordkorea har en mycket bristfällig sjukvård om du inte ingår i Kim Jong Uns stab och familj naturligtvis. Ofta finns inte ens anestesi och bedövning vid kirurgiska ingrepp, och många läkare har inte kunskap nog att behandla ens enkla åkommor. Se därför till med en fullskalig reseförsäkring som täcker hemresa om något händer.

Vaccinationer

Vaccinera dig mot ett flertal sjukdomar i god tid inför din Nordkorea-vistelse. Vanliga vaccin och sjukdomar listas nedan.

  • Hepatit A
  • Japansk encefalit
  • Hepatit B
  • Tyfus
  • Tuberkulos
  • Rabies
  • Mässling/påssjuka/röda hund
  • Stelkramp/difteri

Ta även med dig skydd mot mygg som kan orsaka malaria, samt hjälp mot diarré.

NOTERA! Viss medicin från Europa kan anses olaglig i Nordkorea. Kolla med ditt resebolag innan avresa och ha alltid recept på befintlig medicin med dig att visa upp.

Klädsel

När du går omkring i Nordkoreas städer och på landsbygden är det din plikt att bära vårdad klädsel enligt landets traditioner och regler. Förr fick kvinnor inte bära byxor men det har man nu lättat på en smula. Passande skor är också viktigt. Undvik således kortkort, shorts, linne och utmanande klädstilar, eller kläder som strider mot traditioner och levnadssätt. Detta är särskilt viktigt om du går in i tempel och heliga platser, såsom Kumsusan Memorial Palace där Nordkoreas ”evige president” ligger begravd. Respektera landets traditioner och visa inte att du motsäger dig diktatorn eller Nordkoreas ideologi.

Fotografering

Att fotografera vardagslivet i Nordkorea är något som inte uppskattas, i den mån det ger en negativ bild av landet. Du får absolut inte fotografera parlament, arbetare, tiggare, städpersonal, militärer, folk på tåg och bussar samt sjukhus och dylikt. Fråga alltid om lov om du ska fotografera människor. Det viktigaste är dock att alltid ha en dialog med din guide som håller dig à jour med vad som är tillåtet och inte tillåtet. Din kamera kommer att gås igenom vid säkerhetskontrollen på flygplatsen eller vid gränsen, och de bilder eller filer som myndigheterna anser förbjudna kommer att raderas. Bara så att du vet!

VIKTIGT! När du fotograferar statyerna av de nordkoreanska ledarna i Pyongyang får du inte beskära fotot eller kapa bilden så att någon av ledarnas kroppsdelar inte kommer med på bild. Detta anses som en stor skymf och kommer att synas när du reser ut ur landet igen då säkerhetspersonalen går igenom dina bilder. Gå fram och buga djupt, lägg gärna blommor vid deras fötter nedanför statyerna och fotografera allra sist! Din guide kommer att ledsaga dig.

Förbud vid inresa

Det är strikt förbjudet att ta in pornografi, amerikanska spelfilmer, regimkritiskt innehåll på dator, mobiltelefon och surfplatta, samt religiösa skrifter som kan uppfattas som missionärsarbete.

Pass och visum

Den som inte har ett giltigt pass vid inresa kan arresteras eller bötfällas. Passet måste även gälla minst 6 månader efter hemresa. Tänk också på att inte slarva med visumkraven. Visum måste beställas minst 5 veckor i förväg från nordkoreanska myndigheter eller den kinesiska ambassaden. Vistas du i Peking, där de flesta resenärer åker vidare in i Nordkorea, kan du ansöka minst 1 dag i förväg om visum. I Peking ligger det nordkoreanska konsulatet på följande adress:

Ritan Bei Lu
Jianguomenwai
Beijing 100600

OBS! Tänk på att du som turist nekas visum om de inte bokat paketresa via en godkänd researrangör.

Ambassader

Nordkorea har en ambassad i Stockholm på nedanstående adress:

Norra Kungsvägen 39
181 31 Lidingö

Telefon: (+46) 8 767 38 36

Sveriges ambassad i Nordkorea har följande adress:

Munsu-dong, Taehak Street
Taedonggang District
Pyongyang
Nordkorea

Telefon: +850 2 381 74 85