Rundresa i Nordkorea

Rundresa i Nordkorea

Det är viktigt att förstå att Nordkoreas isolerade politik har gjort att landet endast synliggör vissa platser för turister. Alla besök samt de aktiviteter som anordnas har först kommit till vetskap och godkänts hos myndigheterna. Oplanerade besök eller impuls-resor på olika delar i landet är därför förenat med livsfara eller åtminstone en risk att du och ditt sällskap hamnar i kläm med regeringen – och det vill du inte!

Resa till Nordkorea och bilda dig din egen uppfattning

Visst går det att se flera städer och platser i Nordkorea på de rundresor som arrangeras, men du ska samtidigt veta att de flesta saker du ser kan vara tillrättalagda för att inte visa landets baksida. Dock kan du vara säker på att du trots allt kommer att stå ansikte mot ansikte med annorlunda händelser och företeelser under din resa. De olika researrangörerna satsar hårt på att ge sina kunder så mycket inblick som möjligt i landet trots de övervakare som ständigt befinner sig vid er sida. Tänk på att om du reser till Nordkorea är du en av få som faktiskt får chansen att bilda din egen bild av landet!

Olika rundresor

Med de olika researrangörerna i Sverige och utomlands kan du välja mellan några olika rundresor i landet samt olika längd. En vistelse i själva Nordkorea brukar vara ca 1 vecka maximum, och många resebolag väljer även att erbjuda utökad rundresa i Sydkorea och/eller Kina för att få turisterna att se kontrasterna. Just gränsområdena är intressanta att besöka, speciellt dem som vetter mot Sydkorea. Där kan du fortfarande ana efterdyningar från Kalla Kriget. Faktum är att det till och med kallas ”världens farligaste gräns” eller ”Kalla krigets sista utpost”. Dessa gränsområden är dock extremt hårt bevakade och regimen tycker inte om att bevilja tillträde just här, så är du äventyrslysten och våghalsig med ditt resesällskap så är detta en plats att känna hudens knottror resa sig.

Du kan normalt välja mellan att enbart vistas i Pyongyang eller även se andra städer och byar i Nordkorea, t.ex Wonsan, Hamhung, gränsbyn Sinuiju samt vandring på berget Kŭmgang-san. Välj också gärna en researrangör som låter dig se så mycket av det vardagliga livet i Nordkorea, såsom besök till fabriker och kanske ett sjukhus. Detta är möjligt men du måste vara beredd på en sak: planerna kan komma att plötsligt ändras under resans gång om myndigheterna helt oväntat bestämmer sig för att de inte vill visa upp något av en eller annan anledning. Det är alltså inte researrangörens fel om detta händer eftersom det är mer än vanligt.

Kontraster mellan turistattraktioner och det vanliga folket – Tillträde näst intill förbjudet!

Turister blir inte insläppta var som helst och när de får tillgång att se någonting är det ofta så att just den biten är gjort för just turister. Så är t.ex fallet med Pyongyangs tunnelbana där turister enbart får ta plats i de överdådiga vagnarna, samt ute på landsbygden där det byggts farmer och bondgårdar som är kollektiva och arrangerade. Du kan exempelvis åka till vissa gårdar, s.k kolchos, och skolor där barnen uppträder för turister och där djuren ser välmående ut. Var dock uppmärksam på folk när du passerar på vägarna – där möts du av magra djur, tandlösa människor och svältande barn som vinkar.

Fabriker och sjukhus hör till ovanligheterna att få se för en turist, så om din researrangör skulle kunna ordna ett sådant besök bör du inte tveka att slå till. Även här är det mesta dock en aning vinklat, men håller du ögonen öppna lär du ändå förstå ett och annat. Tillåts du fotografera så är det mer än vanligt att man rättar till kläderna och visar sig från sin mest perfektionistiska sida. Det går också civilklädda vakter överallt för att kontrollera att ingen gör något olagligt i smyg. Husen och lägenheterna som vetter mot tågrälsen och tågen som kan inkludera turister, tvingas ha blomprydda balkonger för att se livfulla och inbjudande ut.

Vid första anblick – ett besök för att hedra Nordkoreas ledare

Bland det första du kommer att mötas av i Pyongyang, även om du kanske är dödstrött, är synen av de två statyerna på Kim II Sung-torget. Det hör till sedvänjorna och vördnaden att kasta en blick på dem allra först. Detta är alltså inte mycket du kan göra åt trots att du kanske vill åka direkt till hotellet.

Respektera guiderna – deras liv står på spel!

Guiderna som följer med på resan har det huvudsakliga ansvaret för att turisterna inte överstiger gränserna. Om så sker är det mycket troligt att guiderna till och med får dödstraff. Det är således enormt viktigt att du respekterar deras ord.

TIPS! Nordkoreaner röker mycket! Många turister ger dem Marlborolimpor som tack, men fråga alltid din researrangör om det är tillåtet att ge dem vad du nu vill ge dem!

Viktiga datum och festligheter i Nordkorea

Något du säkerligen skulle vilja på din resa till Nordkorea, är förmodligen att samtala med den vanlige nordkoreanen om ditten och datten, precis som du gör när du är i Spanien, England eller USA. I Nordkorea är detta mycket svårt men det finns sätt att närma sig dem på under en rundresa, under lite mer festliga former. Dock råder samma regelverk varje dag, men det kan vara kul att se det gråa Nordkorea under lite mer färg.

  • Åk gärna så att du hamnar i Pyongyang under 1 maj då Nordkorea stolt firar Arbetarnas dag.
  • Besök Nordkorea den 9 september då de firar sin nationaldag med parader och pompa.

Olika festligheter kan dyka upp om Kim Jong Un får för sig att hedra något. Så var t.ex fallet för bara ett par år sedan då han lät upprätta en stor ölfestival för att konkurrera ut tyskarnas Oktoberfest. Dock blev festivalen inte speciellt långglivad. Vad den bakomliggande orsaken är vet ännu ingen men officiellt så handlade det om att skörden slog fel och att ölproduktionen hämmades (Nordkorea hade nämligen ett stort, statligt bryggeri som hette Taedonggang och som försedde hela festivalen med öl). Liknande festiviteter kan förekomma så det är alltid bra att hålla sig uppdaterad. Dock kan de försvinna lika snabbt som de kom.

Så tar ni er runt i Nordkorea

Er rundresa kommer att vara förutbestämd, även hur ni ska ta er fram. Det brukar ske med tåg eller buss, enbart i vagnar och fordon som är tillåtna för turister att vistas i.

OBS! Håll er alltid till guiden och avvik inte från gruppen. Lyssna på rekommendationer och trotsa aldrig lagarna.