Sevärdheter

Sevärdheter

Tro det eller ej, men Nordkorea har massor av vacker arkitektur och heliga tempel som är värda att fästa blickarna på. Landets natur med berg, vulkaner, vattenfall, sjöar och rismarker gör också att du ofta glider ifrån tankarna om att du faktiskt befinner dig i en diktatur. Sedan bara något år har Nordkorea beslutat sig för att börja locka turister – kanske med tanke på att få igång den skrala ekonomin som fått sig en extra törn efter sanktioner, efter Kim Jong Uns alla raketuppskjutningar.

Nordkoreas sevärdheter – en exempelsamling

Nordkorea är dock fyllt av minnesmärken, historiska platser, spektakulära monument och intressanta städer som huvudstaden Pyongyang samt den forna huvudstaden Kaesong. Besök diktatorns enkla barndomshem utanför Pyongyang, se ledarnas statyer i Mansudae eller åk till Nampo som är en hamnstad med många slussar och en lång havsmur. Titta in på landets största filmstudio (Kim Jong-Un är besatt av film), gör en guidad tur på berget Kŭmgang-san och beskåda alla vackra höstfärger på höstkanten eller ta en tur till Paektusan – en vulkan med en klarblå insjö som ligger på gränsen till Kina.

De olika sevärdheterna kan dock vara begränsade utifrån det resebolag du åker med. En turist kan inte åka runt själv och se vad han eller hon vill på egen hand. Därför bör du fråga din researrangör vilka sevärdheter som gäller under just din resa.

Nordkoreas många fångläger

Åker du till nordöstra delen av landet och närmare bestämt utefter vägen Gulag Road, så kommer du till sist kunna se det ökända fånglägret Hwasong Gulag. Här inne är fångarna dömda på livstid utan någon som helst möjlighet till benådning. Fånglägret är så stort som en hel stad.

Ytterligare ett fångläger, Läger 22, ligger nära den kinesiska gränsen. Det är helt isolerat sedan 1965 och ett av Nordkoreas värsta, sägs det. Håll utkik om du är i faggorna. Det är dock inte alls säkert att du får se något av lägren eftersom det är regimen som har sista ordet med vad du får se och inte.

Pyongyangs attraktioner

Nordkoreas huvudstad heter Pyongyang och det är högst sannolikt att det är ditt/ert första stopp i landet om du åker till denna slutna nation.  Pyongyang må vara grådaskig men kan överraska rätt så rejält eftersom det är en stad fullastad med landmärken och historia.

Juche-monumentet

Nordkoreas ideologi är som sagt uppbyggd kring vidareutvecklingen av maxismen-leninismen, och har fått namnet Juche. Ideologin är bevarad för evigt genom det berömda Juche-monumentet som reser sig ståtligt nere vid vattnet vid Taedong-floden och det stora Kim II Sung-torget mittemot. Tornet upprättades 1982, är gjord av tung granit och symbolen för allt vad Nordkorea står för.

Kim II Sung-torget

Om du sett ett utdrag ur de nordkoreanska nyheterna och lagt märke till den ”utåtagerande” damen i rosa som läser upp nyheterna och som stolt berättar för folket att ett ny raketuppskjutning har ägt rum, så är det vanligt att detta utdrag visas på Kim II Sung-torget. Stora tv-skärmar tittar ned på ett uppåtblickande och hänfört folk som applåderar, och i bakgrunden skymtar en stor och fyrkantig plats. Det är Kim II Sung-torget som är Pyongyangs samlingsplats vid högtidliga tillfällen. Det är också ofta här du ser militärer marschera i manisk takt jämte varandra.

Kumsusan Palace of the Sun

Detta mausoleum är både en storslagen byggnad i sig och även viloplats för Kim Jung-Il och hans företrädare Kim II Sung. Kropparna är väl bevarade genom konstant balsamering, vilket gör att det ser ut som två sovande människor på en ”bädd av rosor”. Turister är välkomna in för att få en skymt av de två ex-ledarna. Tänk dock innerligt på att klä dig korrekt och visa respekt och vördnad när du är därinne – även om det må vara fejkade känslor…

Spökhotellet Ryugyong

Under lång tid skulle det byggas ett ståtligt hotell mitt i Pyongyang. Projektet har dock tagit lång tid och lagts på is flera gånger, och tanken är att det ska bli världens största hotell. Det skulle ha en magisk utsikt, bestå av flera hundra lyxiga rum och sviter, samt ha ett kasino, en toppklassig restaurang och ha heltäckande glas hela vägen upp till toppen. Hotellet färdigställdes aldrig trots att det var tänkt att bli ett skrytbygge av rang och till och med figurerade på Nordkoreas frimärken under ett bra tag. Idag kallas det ”Spökhotellet” och med den spetsiga formen ser det faktiskt ut lite som en vålnad på långt håll.

spokhotellet nordkorea - Sevärdheter
Ryugyong Hotel, Pyongyang – Spökhotellet

Kim II Sung och Kim Jong Il med stenansikten – två skräckinjagande statyer

Vid Mansudae alldeles intill Mansudae Art Studio, står de båda nordkoreanska ledarna i gyllenbrunt och vakar över sin stad och sitt land. Statyerna har gjorts på självaste Mansudae Art Studio som är Nordkoreas svar på Konstfack eller Ecole des Beaux Arts i Paris. Skolan är självklart statlig och är dessutom ansedd att vara en av världens största konstproducenter och fabriker. Eleverna som gått här har inte bara skulpterat ihop ”Kim-ledarna”, utan är också hjärnorna och händerna bakom Sagofontänen i tyska Frankfurt, samt det egna Chollimamonumentet på Mansu Hill i Pyongyang.