Resa till Nordkorea

Resa till Nordkorea

Innan du åker till Nordkorea bör du känna till regler och viktig information så att allt är glasklart när du passerar gränsen. För det första måste du veta att du inte kan åka in till Nordkorea på egen hand, hur som helst. Du är tvungen att ta dig in genom en organiserad gruppresa som idag arrangeras av en handfull researrangörer som har stenkoll på vilka krav som gäller. Detta är också för din egen säkerhet, eftersom en vanlig turist sällan kan få tag i all välbehövlig fakta. Välj en resebyrå som är specialiserad på just Nordkorea. Om du inte bokar resa via detta sätt är det mycket troligt att du nekas ett turistvisum.

Välj en paketresa med researrangör

Det finns flera researrangörer som anordnar paketresor till Nordkorea. På plats får du och ditt sällskap en eller två guideer och övervakare som ser till att regler efterföljes och att ni även får se de viktiga sevärdheterna. Övervakarna är till för att försäkra sig om att ni inte är terrorister, spioner eller ute efter att ta livet av landets ledare. Med paketresa ingår hotell, transfer och mat samt besök av de viktiga sevärdheterna. Det går att åka till flera städer och platser i Nordkorea, vilket rekommenderas.

Lista på några väletablerade och seriösa arrangörer:

Med flyg till Pyongyang

Landets flygplats som är öppen för utrikesflyg heter Sunan International Airport och ligger utanför huvudstaden Pyongyang. Där landar och avgår landets eget nationella flygbolag Air Koryo samt Air China som är det kinesiska flygbolaget. Internationella städer som trafikerar Pyongyang är t.ex Peking, Shenyang, Vladivostok, Kuala Lumpur och Bangkok, varpå det enklaste sättet att ta sig in är via Peking. Från Stockholm Arlanda kan du ta dig direkt till Peking med SAS eller Air China.

Med tåg från Peking

Det går även att ta flyget till Peking och tåget vidare till Pyongyang, vilket tar ca 12 timmar. Tåget är mycket bekvämt med sovkupéer och mat ombord. Det är även ett förträffligt sätt att se mer av landet. Var dock noga med att ha med alla viktiga papper, visum och dokument med dig eftersom gränsen är hårt övervakad. Nordkoreanska myndigheter misstänker alla för spionage och sabotage  för den gudomlige ledaren innan motsatsen bevisats, så se till att inte glömma bort ett endaste papper och ifrågasätt eller käfta aldrig med myndigheterna.

Med Rosa Bussarna

Rosa Bussarna är en researrangör som specialiserar sig på ovanliga resmål. I Sverige finns deras huvudkontor på Hagagatan i Stockholm. Rosa Bussarna har en lite annorlunda färdrutt som består av att du, innan slutstopp i Nordkorea, tar dig fram på Transsibiriska Järnvägen som avgår från Moskva och slutar i Peking, där ni tar er vidare till Nordkorea. På så sätt får du även se Mongoliet på vägen om detta skulle locka. Rosa Bussarnas tur inbegriper också Sydkorea, så att du får se ”båda sidorna av saken”. Väl i Nordkorea och Pyongyang möts ert sällskap av guide och övervakare och guidar er genom olika sevärdheter. Nattetid sover ni på hotell på det nordkoreanska viset – på mjuka mattor på golvet. Normalt sover man i de rosa bussarna, men i Nordkorea är detta övernattningssätt inte möjligt.

Vad kostar en Nordkorea-resa?

Priset på en resa till Nordkorea kan variera. Med Rosa Bussarna kan en komplett resa med övriga länder kosta uppemot 45 000 kronor, medan en 8-dagars vistelse i Nordkorea all-inclusive med Koreakonsult kostar ca 16 000 kronor, inklusive flyg från Peking. Se till att alltid boka en all-inclusive resa med flyg, mat och boende inkluderat.